Αναγνώστες

Συνεργάτες

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΓΕΜΙΣΤΗ ΑΠ'ΤΑ ΧΕΡΑΚΙΑ ΜΟΥ! ΑΠΌ ΤΟΝ ΒΑΣΊΛΗ ΚΑΛΛΊΔΗ | ΔΕΊΤΕ ΤΟ ΕΠΕΙΣΌΔΙΟ

Υλικά:
1 γαλοπούλα (περίπου 4 κιλά)
Για τη γέμιση:
  • 9 φέτες ψωμί του τοστ ΚΡΙΣ ΚΡΙΣ ΤΟΣΤΙΜΟ Σταρένιο
  • 1 φλιτζάνι ξερά cranberries
  • 2 φλιτζάνια κάστανα βρασμένα
  • 1 φλιτζάνι κουκουνάρι
  • ½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 2 κρεμμύδια μεγάλα ψιλοκομμένα
  • 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό χοντροκομμένο
  • 1 μήλο
  • Αλάτι χοντρό
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
Για το μαγείρεμα:
  • 2 κιλά πατάτες χοντροκομμένες
  • ½ φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος για την επάλειψη 
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Χυμό από 2 πορτοκάλια
  • Χυμό από 1 ρόδι
  • 6 κουταλιές της σούπας κρέμα βαλσαμικού
  • 3 ποτήρια νερό
Εκτέλεση:
Σοτάρουμε τον κιμά με ψιλοκομμένο κρεμμύδι και ελαιόλαδο μέχρι να πάρει χρώμα. Κόβουμε το ψωμί του τοστ σε κυβάκια και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίχνουμε στο ψωμί τον καβουρδισμένο κιμά, το κουκουνάρι, τα βρασμένα κάστανα, ξερά κράνμπερις, ένα ματσάκι χοντροκομμένο μαϊντανό και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε και συμπληρώνουμε αλάτι ή πιπέρι αν χρειαστεί.
Πασπαλίζουμε τη γαλοπούλα μέσα και έξω με μπόλικο αλατοπίπερο. Με ένα κουτάλι γεμίζουμε τη γαλοπούλα με όση γέμιση χωράει χωρίς να την πιέζουμε γιατί πρέπει να είναι ανάλαφρη ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα. Την υπόλοιπη γέμιση τη βάζουμε σε ταψάκι σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε παράλληλα. Κλείνουμε τη γαλοπούλα με ένα ολόκληρο μήλο και δένουμε τα μπουτάκια ώστε να μην ανοίξουν κατά το ψήσιμο. Αδειάζουμε στο ταψί τις πατάτες, αλείφουμε ολόκληρη τη γαλοπούλα με λιωμένο φρέσκο βούτυρο γάλακτος. Αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες, περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και το χυμό από δύο πορτοκάλια και ένα ρόδι. Ραντίζουμε με λίγη κρέμα μπαλσάμικο, προσθέτουμε στο ταψί τρία ποτήρια νερό, σκεπάζουμε τη γαλοπούλα με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στους 250 βαθμούς για μισή ώρα και στη συνέχεια χαμηλώνουμε στους 180 και ψήνουμε για ακόμα 2 ώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου