Αναγνώστες

Συνεργάτες

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Κεφτέδες γαλοπούλας (φούρνου) με ρύζι

«Είναι τόσο νόστιμοι αυτοί κεφτέδες που τα παιδιά μου δεν καταλαβαίνουν τη διαφορά από τους μοσχαρίσιους. Επιπλέον, δεν χρειάζεται καν τηγάνι»
Γεωργία Πετροπούλου, Καμίνια Πειραιάς

ΥΛΙΚΑ
Για τους κεφτέδες φούρνου
- 600-700 γραμ. κιμάς από μπούτι γαλοπούλας ή κοτόπουλου
- 2 αβγά
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας ούζο
- 1 φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- 1 κουτ. σούπας κάρι
- μισό φλιτζάνι τριμμένη φριγανιά
- αλάτι, πιπέρι και δυόσμος
Για τη σάλτσα
- 5 κουτ. της σούπας παρθένο ελαιόλαδο
- 3 κουτ. της σούπας μουστάρδα
- 2 κουτ. της σούπας χυμός λεμονιού
- λίγη ξερή ρίγανη
Για το ρύζι
- 1 ½ φλιτζάνι σπυρωτό ρύζι ή μπασμάτι 
- 1 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
- κανέλλα, γαρίφαλο και δάφνη
- αλάτι και πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Σε μια μέτρια λεκάνη κουζίνας πλάθουμε τους κεφτέδες, στο σχήμα που επιθυμούμε, χρησιμοποιώντας όλα τα υλικά και τους τοποθετούμε σ’ ένα καλά λαδωμένο ταψί. Στη συνέχεια τους ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου (ή σε γκριλ), φροντίζοντας να τους γυρνάμε πλευρές ώστε να ροδίσουν ομοιόμορφα. Λίγο πριν το σερβίρισμα, ρίχνουμε λάδι ή βούτυρο στο ζεστό μας ρύζι και αναμειγνύουμε πολύ καλά.

2. Σε μικρή κατσαρόλα με 3½ φλιτζάνια νερό ρίχνουμε τα υλικά μας για το αρωματικό ρύζι, δηλαδή την κανέλα, τη δάφνη, το γαρίφαλο, το αλάτι και το πιπέρι και όταν πάρει βράση ρίχνουμε και το ρύζι, χαμηλώνουμε τη φωτιά σκεπάζοντας τη κατσαρόλα και σιγοβράζουμε στο χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία του ρυζιού (15 περίπου λεπτά ή λιγότερο). Όταν είναι έτοιμο, αφαιρούμε τα αρωματικά μας, τη κανέλα, τη δάφνη και το γαρίφαλο.

3. Σε σέικερ ή σε βαζάκι με καπάκι, βάζουμε τη μουστάρδα της αρεσκείας μας (τύπου Dijon), το λάδι και τα αρωματικά μας και τα κουνάμε πολύ καλά έως ότου γίνει μια ομοιογενής σάλτσα.

4. Σερβίρουμε και τα τρία μας κύρια υλικά (κεφτέδες, ρύζι, σάλτσα) σε ξεχωριστά σκεύη, ή μαζί τους κεφτέδες και το ρύζι και σε μπολ τη σάλτσα μας ώστε να τη χρησιμοποιήσει με τον τρόπο που επιθυμεί ο καθείς.

Χρόνος εκτέλεσης: 45 λεπτά
Μερίδες: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου