Αναγνώστες

Συνεργάτες

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Βασιλόπιτα από την Πόλη!

Από την Πόλη έρχομαι… και φτιάχνω Βασιλόπιτα! Τι θα χρειαστώ;
  • 50 γρ. νωπή μαγιά
  • 1/3 κούπας βούτυρο λιωμένο ζεστό
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 αβγά και 1 κρόκο
  • 1/2 κουταλάκι baking powder
  • Λίγο αλάτι
  • Λίγη βανίλια
  • Μισή κούπα ζεστό γάλα εβαπορέ
  • 1 κουταλάκι μαχλέπι αλεσμένο
  • Λίγα αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο ζεστό νερό. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το baking powder, τη βανίλια, το μαχλέπι και το αλάτι. Δημιουργούμε ένα λακκάκι στο κέντρο και ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη, τα αβγά (αφού τα έχουμε χτυπήσει λίγο), το γάλα και τη μαγιά (η οποία πλέον έχει φουσκώσει). Με απαλές κινήσεις ζυμώνουμε έτσι ούτως ώστε να πετύχουμε μια μαλακιά ζύμη, βουτώντας τα χέρια μας στο λιωμένο βούτυρο. Συνεχίζουμε το ζύμωμα έως ότου τελειώσει όλο το βούτυρο που έχουμε στην κούπα μας. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε περίπου 2,5 ώρες σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
Πιέζουμε τη ζύμη σε ένα μέρος και αφού ξεφουσκώσει πλάθουμε ένα χοντρό μπαστουνάκι, το οποίο τυλίγουμε σαν σπιράλ σε ένα βουτυρωμένο ταψί. Τοποθετούμε το νόμισμα, σκεπάζουμε και πάλι την πίτα και περιμένουμε ακόμα μισή ωρίτσα να φουσκώσει. Αλείφουμε την επιφάνειά της με λίγο κροκάδι, τοποθετούμε τα αμύγδαλα σε διάφορα σχέδια και την ψήνουμε στους 180oC μέχρι να ροδίσει (για περίπου μισή ώρα).
- Θεόφιλος Αποστολάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου