Αναγνώστες

Συνεργάτες

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Αρωματικά Κεφτεδάκια Δυόσμου

Με τα αρωματικά και τα μπαχαρικά έχω μια ιδιαίτερη σχέση και φαντάζομαι πως όλοι όσοι ασχολούνται με την κουζίνα, την ίδια σχέση μάλλον έχουν.
Αλλά μου έχει τύχει να φάω φαγητό σε εστιατόριο ή σε σπίτι που να είναι παντελώς άνοστο μιας και η έλλειψη αυτών των συστατικών το οδήγησαν  στο άχαρο αποτέλεσμα.
Θυμάμαι γειτόνισσα στο πατρικό μου, παλιά νοικοκυρά, να λέει στην μάνα μου: μα πως είναι δυνατόν να έχουν όλα τα φαγητά σου άλλο άρωμα!
Η γυναίκα αυτή δεν είχε "καμμία σχέση" με τα μπαχάρια! Ότι και να της έλεγε η έρμη η μάνα μου, όλο "Ναι" έλεγε...αλλά ποτέ δεν χρησιμοποιούσε αυτό που έπρεπε!
Έτσι, κάθε φαγητό που μαγειρεύω, κάθε γλυκό που φτιάχνω πρώτα το σκέφτομαι σε συνδυασμό με τα αρώματά του και μετά προχωρώ στη πρακτική εφαρμογή :-))

Κεφτεδάκια όλοι έχετε φτιάξει και όλοι έχετε μαγειρέψει...αλλά σαν της γιαγιάς ή της μάνας σας σπάνια βρίσκετε.
Κι' εγώ χθες αυτές τις δύο είχα στο μυαλό μου (όχι ότι δεν τις έχω και συνέχεια δηλαδή..) και όταν είπα να φτιάξω το φαγητό της επόμενης μέρας θυμήθηκα την μυρωδάτη σάλτσα δυόσμου-ντομάτας που σκάρωναν το καλοκαίρι για να συνοδέψουν μεγάλους τηγανιτούς κεφτέδες
Για μένα όχι όμως τούτη την φορά στο τηγάνι.
Στον φούρνο για πιο υγεινό φαγητό και με λιγότερο μπελά.

Οπλιστείτε λοιπόν με: κιμά, κρεμμύδια, ντομάτες, ψωμάκι ή παξιμάδι, μπαχαρικά, ελαιόλαδο και μπόλικο δυόσμο και πάμε...


1/2 κιλό κιμά (μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο)
2 μεγαλούτσικα κρεμμύδια ψιλοκομμένα,
3 μέτριες ντομάτες σφιχτές και ώριμες ψιλοκομμένες με το μαχαίρι (χωρίς πολύ φλούδα και σπόρους)
2 μικρές σκελίδες σκόρδο λιωμένες,
1 μεγάλη φέτα ψωμί (της αρεσκείας σας - εγώ έβαλα δικό μου ζυμωτό) ή 2 μέτρια παξιμάδια βρεγμένα και στημένα,
1 αυγό,
1/2 κουταλάκι πάπρικα,
1/4  κουταλάκι μοσχοκάρυδο τριμμένο, 
1 ξύλο κανέλλας
1/4 κουταλάκι ζάχαρη, 
1/2 φλιτζάνι χυμό ντομάτας,
λίγο αρωματισμένο ξύδι (κάνει πιο αφράτους τους κεφτέδες) 
αλάτι, πιπέρι (κατά τα γούστα σας αλλά μην το παρακάνετε)
2 κουταλιές της σούπας δυόσμο ξερό

Μέσα σε βαθύ μπολ βάζετε τον κιμά, το μουλιασμένο (και στραγγισμένο) ψωμί ή παξιμάδι, το αυγό, την μισή ποσότητα του κρεμμυδιού λιωμένη όμως στο multi με ελάχιστο λάδι ή αρωματισμένο ξύδι, το λιωμένο σκόρδο, λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι, την πάπρικα και το ένα κουταλάκι δυόσμο. Ζυμώνετε καλά για αρκετή ώρα με τα χέρια ώστε να ενωθούν τα υλικά. Και τα αφήνετε στο ψυγείο για μια ώρα τουλάχιστον να ενωθούν τα αρώματα.

Μέσα σε μια κατσαρόλα βάζετε ελαιόλαδο και ρίχνετε την υπόλοιπη ποσότητα του κρεμμυδιού ψιλοκομμένο, χωρίς να το έχετε λιώσει στο multi, να σοταριστεί.  Στην συνέχεια ρίχνετε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, το ξύλο της κανέλλας, το τριμμένο μοσχοκάρυδο, λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι, την ζάχαρη, τη δεύτερη κουταλιά δυόσμου και τον χυμό της ντομάτας. Αφήνετε το μείγμα της σάλτσας να βράσει 6-7 λεπτά.

Σε πυρέξ ή άλλο σκεύος που μπαίνει στον φούρνο, βάζετε τα κεφτεδάκια πλασμένα σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού, κόβετε και 2-3 πατάτες σε μικρούς κύβους. Ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο και στην συνέχεια τα περιχύνετε με την σάλτσα. Ψήνετε για 40 λεπτά περίπου στους 180 βαθμούς με αέρα και από καιρό σε καιρό γυρίζετε με την βοήθεια ενός κουταλιού τα κεφτεδάκια σας. Ίσως χρειαστεί λίγο νεράκι (μπορεί και όχι) στο ενδιάμεσο του ψησίματος, αν δείτε ότι οι πατάτες "κρατάνε" ακόμη.  Κλείνετε τον φούρνο αφήνετε να σταθεί και μετά από 20 λεπτά είναι έτοιμο προς κατανάλωση.
Η μυρωδιά του νομίζω πως θα δικαιώσει την επιλογή σας, να το φτιάξετε.
Καλή απόλαυση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου