Αναγνώστες

Συνεργάτες

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ

Μακαρόνια φούρνου

Υλικά
1 πακέτο μακαρόνια χοντρά 
1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο 
1/3 φλιτζανιού λάδι 
650 γραμμάρια κιμά 
αλάτι, πιπέρι 
1/2 δέσμη μαϊντανό ψιλοκομμένο 
1 φλιτζάνικεφαλοτυρι η οτι τυρακι εχουμε
Υλικά για μπεσαμέλ
3 κουταλιές βούτυρο ή λάδι 
6 κουταλιές αλεύρι 
5 φλιτζάνια γάλα 
λίγο αλάτι 
2 αυγά 
1/2 φλιτζάνι κεφαλοτυρι

Ετοιμάζουμε τον κιμά:
Τηγανίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι στο λάδι και προσθέτουμε τον κιμά.
Προσθέτουμε στη συνέχεια το αλάτι, πιπέρι και τέλος το μαϊντανό.

Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ:
Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά με το βούτυρο ή το λάδι.
Προσθέτουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε για να ενωθεί με το βούτυρο.
Προσθέτουμε λίγο-λίγο το γάλα ζεστό, και ανακατεύουμε καλά για να μη σβολιάσει.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε μετά από 2-3 λεπτά το αλάτι, τα αυγά, καλά κτυπημένα, και τέλος το κεφαλοτυρι.
Βράζουμε τα μακαρόνια σε κοχλαστό νερό με λίγο λάδι και αλάτι. Τα αφήνουμε να μισοψηθούν, τα κρυώνουμε και τα στραγγίζουμε.
Σ' ένα ταψί σκορπίζουμε λίγο κεφαλοτυρι και 3-4 κουταλιές μπεσαμέλ και αλείφουμε τη βάση.
Βάζουμε τα μισά μακαρόνια, σκορπίζουμε τον κιμά και μετά τα υπόλοιπα μακαρόνια με χαλούμι και από πάνω την υπόλοιπη μπεσαμέλ. Πάνω σκορ­πίζουμε λίγο κεφαλοτυριμι και λιγο βουτυρακι.
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 45'

Ζυμαρικά στο φούρνο με κρούστα τυριο

Υλικά 
250 γρ. μακαρόνια (πένες ή άλλο κοφτό μακαρόνι)
500 γρ. τοματοπολτός
2 κύβους ζωμού κρέατος
2 ποτήρια νερό
1 κ. σούπας βασιλικό ξερό
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
10 φέτες τυρί του τοστ
2 κ. σούπας τυρί κρέμα
2 κ. σούπας βούτυρο
1 πιπεριά κόκκινη (γλυκιά) ψιλοκομμένη
Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε τα κρεμμύδια και την πιπεριά ανακατεύουμε για 3 λεπτά και προσθέτουμε τον τοματοπολτό. Προσθέτουμε τους κύβους και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν. Προσθέτουμε το νερό, μόλις βράσει προσθέτουμε τα μακαρόνια και ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε τη κατσαρόλα. Κατά διαστήματα (κάθε 5 λεπτά) ανακατεύουμε. Μόλις ψηθούν τα μακαρόνια (περίπου 10 -12 λεπτά), σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το τυρί κρέμα, λίγο πιπέρι και ανακατεύουμε. Κόβουμε 4 φέτες τυρί και τις προσθέτουμε στα μακαρόνια. Αδειάζουμε τα μακαρόνια σε ένα ταψί, στρώνουμε τις υπόλοιπες φέτες τυριού να καλυφθεί ομοιόμορφα όλη η επιφάνεια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 15 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και το κόβουμε σε μερίδες.
    
 
Pinterest

Κεφτέδες στο φούρνο με σάλτσα τυρί και πεννες!!!



Ένα φαγητό για το γιορτινό ή καθημερινό τραπέζι της οικογένειας.
Οι κεφτέδες δεν έχουν τηγανιστεί κι έχουν πιο ελαφριά υφή και γεύση, επιπρόσθετα ήθελα να το φτιάξω για το γιο μου και για όλα τα παιδιά, που επιβάλλεται να τρώνε κρέας τρεις φορές την βδομάδα, για να έχουν τα απαραίτητα αποθέματα σιδήρου.
 Υλικά
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1/4 κούπα κρεμμύδι τριμμένο
1/4 κούπα φρυγανιά τριμμένη
1 αυγό
1/4 κούπα ρύζι
2 κουταλιές της σούπας αρωματικά(ρίγανη, βασιλικό,μαϊντανό)
αλάτι-πιπέρι
1 γουλιά σκόρδο
3 κουταλιές της σούπας λάδι

Επίσης ανακάτεψα στο μείγμα 2/3 κούπας γραβιέρα γλυκιά τριμμένη.
Για να γίνουν αφράτοι οι κεφτέδες, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο υγρό στη ζύμη, όπως λίγο χυμό ντομάτας, ή ακόμη και κρύο νερό (περίπου 1/3 της κούπας).
Για τη σάλτσα ντομάτας
1  κουτί σάλτσα ντομάτας
1 κουτί αποφλειoμένες ντομάτες κομμένες σε μικρά κομμάτια
1 κουταλιά της σούπας βασιλικό
1 κουταλάκι ζάχαρη
αλάτι-πιπέρι
1/2  κούπα λάδι
Αν μας αρέσει προσθέτουμε τυρί τριμμένο της προτίμησής μας στην επιφάνεια του φαγητού (παρμεζάνα, γραβιέρα, κασέρι, κεφαλοτύρι).
1 πακέτο κοντά μακαρόνια της προτίμησής μας, βρασμένα και στραγγισμένα.


Ζυμώνουμε καλά μαζί τον κιμά, το κρεμμύδι, τη φρυγανιά, το αυγό, το ρύζι, τα αρωματικά, το τυρί, το σκόρδο, το λάδι, αλάτι και πιπέρι.
Φτιάχνουμε το μείγμα κεφτεδάκια και τα τοποθετούμε σε ένα πυρέξ.
Περιχύνουμε τα κεφτεδάκια με τα υλικά της σάλτσας ντομάτας, τα οποία τα έχουμε ήδη ανακατέψει μεταξύ τους.
Βάζουμε το πυρέξ σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε για 50-60 λεπτά περίπου.
Στη συνέχεια προσθέτουμε στο πυρέξ τα βρασμένα μακαρόνια, ενδιάμεσα στα κεφτεδάκια, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με το τυρί και αφήνουμε να γκρατιναριστεί για λίγα λεπτά ακόμα.

Τα τέλεια κοκκινιστά κεφτεδάκια!


Υλικά
(για τα κεφτεδάκια)
500 γραμμάρια κιμάς μοσχαρίσιος
500 γραμμάρια κιμάς χοιρινός
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
2 αυγά
1/2 κούπα φρυγανιά τριμμένη (ή όσο πάρει)
μαϊντανός
αλάτι,πιπέρι,δυόσμος,ρίγανη

(για τη σάλτσα)
50 γραμμάρια ελαιόλαδο
1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
400 γραμμάρια ντοματάκια κονκασέ (ή ό,τι άλλη ντομάτα θέλουμε)
1 ποτήρι λευκό κρασί

Εκτέλεση
1. Ζυμώνουμε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια,τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε.
2.Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο,σωτάρουμε το κρεμμύδι,προσθέτουμε την ντομάτα,αφήνουμε 2' να βράσει και σβήνουμε με το κρασί.
3.Μόλις το αλκοόλ εξατμιστεί,αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 5'.
4.Τέλος,βάζουμε τα κεφτεδάκια μέσα στη σάλτσα και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10'.

Συνοδεύουμε με πουρέ πατάτας ή πατάτες τηγανιτές ή πιλάφι ή ό,τι άλλο μας αρέσει...

ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ της ΓΙΑΓΙΑΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ





ΥΛΙΚΑ

½ κιλο Μοσχαρισιο Κιμα
½ κιλο Χοιρινο Κιμα
2 αυγα
2 κουταλιες (σουπας) Μαιδανο
¼ Παρμεζανα τριμμενη
½ φρατζολα ψωμι μπαγιατικο
1 κρεμμυδι τριμμενο
1 Φλιτζανακι ΟΥΖΟ
λιγο λαδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σ ένα μπολ τοποθετουμε όλα τα υλικα και ζυμωνουμε καλα.
Σ ένα άλλο μπολ τοποθετουμε το ψωμι και το ουζο(να μουσκεψουν).,
Αφηνουμε για δεκα λεπτα.
Στραγγιζουμε καλα και ριχνουμε το ψωμι στο μειγμα του κιμα με τα
Υπολοιπα υλικα και ζυμωνουμε πολύ καλα.

Βαζουμε λιγο ΟΥΖΟ στα χερια μας και πλαθουμε τους κεφτεδες μας.
Τοποθετουμε στο ταψι μας αφου το εχουμε λαδωσει στην επιφανεια του ελαχιστα, και ψηνουμε στους 200 βαθμους για 45-50 λεπτα.
Καλη Επιτυχια..

Κεφτεδάκια κοτόπουλου στο φούρνο με δυόσμο και

Κεφτεδάκια κοτόπουλου στο φούρνο με δυόσμο και κάρι
Υλικά
- 600 γρ. κιμάς από κοτόπουλο, ανάμεικτος από μπούτι και στήθος, χωρίς τις πέτσες (περασμένος μία φορά από τη μηχανή στο χοντρό κόσκινο), κρύος από το ψυγείο (βλ. συμβουλή)
- 1½ φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένο φρέσκο ή ξερό κρεμμύδι (ή και τα δύο)
- τα φυλλαράκια από 1 ματσάκι φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα
- 1 κουτ. σούπας σκόνη κάρι (σε μπαχαράδικα και μεγάλα σούπερ μάρκετ)
- 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, ελαφρώς χτυπημένα
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας ούζο ή τσίπουρο ή ξίδι από λευκό κρασί
- 2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, ολικής άλεσης ή λευκό, μουλιασμένο σε νερό και στυμμένο καλά
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διάρκεια
Προετοιμασία 20΄
Αναμονή 40΄
Ψήσιμο 15΄
Διαδικασία
Σε μια μικρή κατσαρόλα αχνίζουμε το κρεμμύδι με 4 – 5 κουτ. σούπας νερό και αλατοπίπερο, για 4 – 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσει λίγο και να εξατμιστούν όλα τα υγρά. Το ρίχνουμε σε ένα μπολ και το αφήνουμε να κρυώσει. Προσθέτουμε το ψωμί και τα υπόλοιπα υλικά για τους κεφτέδες και ζυμώνουμε το μείγμα βρέχοντας τα χέρια μας κάθε τόσο με κρύο νερό (ή προσθέτοντας λίγο τριμμένο πάγο – βλ. συμβουλή). Λαδώνουμε ένα ταψί (αν έχουμε μαντεμένιο, δεν θα χρειαστεί να γυρίσουμε τους κεφτέδες). Πλάθουμε μικρούς κεφτέδες (περίπου 20 τεμάχια) και τους βάζουμε στο ταψί. Τους βάζουμε με το ταψί στην κατάψυξη για 20 λεπτά ή, αν δεν χωράει, στη συντήρηση για 40 λεπτά, ώστε να σφίξουν. Ψήνουμε κατευθείαν σε καλά ζεσταμένο γκριλ για 8 – 10 λεπτά στο ψηλότερο ράφι. Αν χρησιμοποιήσουμε απλό ταψί, γυρνάμε τους κεφτέδες και ψήνουμε για 2 – 3 λεπτά ακόμη. Σερβίρουμε με φασολάκια σαλάτα με ντομάτα και δυόσμο ή άλλη σαλάτα εποχής.

Κεφτέδες γαλοπούλας (φούρνου) με ρύζι

«Είναι τόσο νόστιμοι αυτοί κεφτέδες που τα παιδιά μου δεν καταλαβαίνουν τη διαφορά από τους μοσχαρίσιους. Επιπλέον, δεν χρειάζεται καν τηγάνι»
Γεωργία Πετροπούλου, Καμίνια Πειραιάς

ΥΛΙΚΑ
Για τους κεφτέδες φούρνου
- 600-700 γραμ. κιμάς από μπούτι γαλοπούλας ή κοτόπουλου
- 2 αβγά
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας ούζο
- 1 φρέσκο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- 1 κουτ. σούπας κάρι
- μισό φλιτζάνι τριμμένη φριγανιά
- αλάτι, πιπέρι και δυόσμος
Για τη σάλτσα
- 5 κουτ. της σούπας παρθένο ελαιόλαδο
- 3 κουτ. της σούπας μουστάρδα
- 2 κουτ. της σούπας χυμός λεμονιού
- λίγη ξερή ρίγανη
Για το ρύζι
- 1 ½ φλιτζάνι σπυρωτό ρύζι ή μπασμάτι 
- 1 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
- κανέλλα, γαρίφαλο και δάφνη
- αλάτι και πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Σε μια μέτρια λεκάνη κουζίνας πλάθουμε τους κεφτέδες, στο σχήμα που επιθυμούμε, χρησιμοποιώντας όλα τα υλικά και τους τοποθετούμε σ’ ένα καλά λαδωμένο ταψί. Στη συνέχεια τους ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου (ή σε γκριλ), φροντίζοντας να τους γυρνάμε πλευρές ώστε να ροδίσουν ομοιόμορφα. Λίγο πριν το σερβίρισμα, ρίχνουμε λάδι ή βούτυρο στο ζεστό μας ρύζι και αναμειγνύουμε πολύ καλά.

2. Σε μικρή κατσαρόλα με 3½ φλιτζάνια νερό ρίχνουμε τα υλικά μας για το αρωματικό ρύζι, δηλαδή την κανέλα, τη δάφνη, το γαρίφαλο, το αλάτι και το πιπέρι και όταν πάρει βράση ρίχνουμε και το ρύζι, χαμηλώνουμε τη φωτιά σκεπάζοντας τη κατσαρόλα και σιγοβράζουμε στο χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία του ρυζιού (15 περίπου λεπτά ή λιγότερο). Όταν είναι έτοιμο, αφαιρούμε τα αρωματικά μας, τη κανέλα, τη δάφνη και το γαρίφαλο.

3. Σε σέικερ ή σε βαζάκι με καπάκι, βάζουμε τη μουστάρδα της αρεσκείας μας (τύπου Dijon), το λάδι και τα αρωματικά μας και τα κουνάμε πολύ καλά έως ότου γίνει μια ομοιογενής σάλτσα.

4. Σερβίρουμε και τα τρία μας κύρια υλικά (κεφτέδες, ρύζι, σάλτσα) σε ξεχωριστά σκεύη, ή μαζί τους κεφτέδες και το ρύζι και σε μπολ τη σάλτσα μας ώστε να τη χρησιμοποιήσει με τον τρόπο που επιθυμεί ο καθείς.

Χρόνος εκτέλεσης: 45 λεπτά
Μερίδες: 5

Αρωματικά Κεφτεδάκια Δυόσμου

Με τα αρωματικά και τα μπαχαρικά έχω μια ιδιαίτερη σχέση και φαντάζομαι πως όλοι όσοι ασχολούνται με την κουζίνα, την ίδια σχέση μάλλον έχουν.
Αλλά μου έχει τύχει να φάω φαγητό σε εστιατόριο ή σε σπίτι που να είναι παντελώς άνοστο μιας και η έλλειψη αυτών των συστατικών το οδήγησαν  στο άχαρο αποτέλεσμα.
Θυμάμαι γειτόνισσα στο πατρικό μου, παλιά νοικοκυρά, να λέει στην μάνα μου: μα πως είναι δυνατόν να έχουν όλα τα φαγητά σου άλλο άρωμα!
Η γυναίκα αυτή δεν είχε "καμμία σχέση" με τα μπαχάρια! Ότι και να της έλεγε η έρμη η μάνα μου, όλο "Ναι" έλεγε...αλλά ποτέ δεν χρησιμοποιούσε αυτό που έπρεπε!
Έτσι, κάθε φαγητό που μαγειρεύω, κάθε γλυκό που φτιάχνω πρώτα το σκέφτομαι σε συνδυασμό με τα αρώματά του και μετά προχωρώ στη πρακτική εφαρμογή :-))

Κεφτεδάκια όλοι έχετε φτιάξει και όλοι έχετε μαγειρέψει...αλλά σαν της γιαγιάς ή της μάνας σας σπάνια βρίσκετε.
Κι' εγώ χθες αυτές τις δύο είχα στο μυαλό μου (όχι ότι δεν τις έχω και συνέχεια δηλαδή..) και όταν είπα να φτιάξω το φαγητό της επόμενης μέρας θυμήθηκα την μυρωδάτη σάλτσα δυόσμου-ντομάτας που σκάρωναν το καλοκαίρι για να συνοδέψουν μεγάλους τηγανιτούς κεφτέδες
Για μένα όχι όμως τούτη την φορά στο τηγάνι.
Στον φούρνο για πιο υγεινό φαγητό και με λιγότερο μπελά.

Οπλιστείτε λοιπόν με: κιμά, κρεμμύδια, ντομάτες, ψωμάκι ή παξιμάδι, μπαχαρικά, ελαιόλαδο και μπόλικο δυόσμο και πάμε...


1/2 κιλό κιμά (μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο)
2 μεγαλούτσικα κρεμμύδια ψιλοκομμένα,
3 μέτριες ντομάτες σφιχτές και ώριμες ψιλοκομμένες με το μαχαίρι (χωρίς πολύ φλούδα και σπόρους)
2 μικρές σκελίδες σκόρδο λιωμένες,
1 μεγάλη φέτα ψωμί (της αρεσκείας σας - εγώ έβαλα δικό μου ζυμωτό) ή 2 μέτρια παξιμάδια βρεγμένα και στημένα,
1 αυγό,
1/2 κουταλάκι πάπρικα,
1/4  κουταλάκι μοσχοκάρυδο τριμμένο, 
1 ξύλο κανέλλας
1/4 κουταλάκι ζάχαρη, 
1/2 φλιτζάνι χυμό ντομάτας,
λίγο αρωματισμένο ξύδι (κάνει πιο αφράτους τους κεφτέδες) 
αλάτι, πιπέρι (κατά τα γούστα σας αλλά μην το παρακάνετε)
2 κουταλιές της σούπας δυόσμο ξερό

Μέσα σε βαθύ μπολ βάζετε τον κιμά, το μουλιασμένο (και στραγγισμένο) ψωμί ή παξιμάδι, το αυγό, την μισή ποσότητα του κρεμμυδιού λιωμένη όμως στο multi με ελάχιστο λάδι ή αρωματισμένο ξύδι, το λιωμένο σκόρδο, λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι, την πάπρικα και το ένα κουταλάκι δυόσμο. Ζυμώνετε καλά για αρκετή ώρα με τα χέρια ώστε να ενωθούν τα υλικά. Και τα αφήνετε στο ψυγείο για μια ώρα τουλάχιστον να ενωθούν τα αρώματα.

Μέσα σε μια κατσαρόλα βάζετε ελαιόλαδο και ρίχνετε την υπόλοιπη ποσότητα του κρεμμυδιού ψιλοκομμένο, χωρίς να το έχετε λιώσει στο multi, να σοταριστεί.  Στην συνέχεια ρίχνετε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, το ξύλο της κανέλλας, το τριμμένο μοσχοκάρυδο, λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι, την ζάχαρη, τη δεύτερη κουταλιά δυόσμου και τον χυμό της ντομάτας. Αφήνετε το μείγμα της σάλτσας να βράσει 6-7 λεπτά.

Σε πυρέξ ή άλλο σκεύος που μπαίνει στον φούρνο, βάζετε τα κεφτεδάκια πλασμένα σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού, κόβετε και 2-3 πατάτες σε μικρούς κύβους. Ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο και στην συνέχεια τα περιχύνετε με την σάλτσα. Ψήνετε για 40 λεπτά περίπου στους 180 βαθμούς με αέρα και από καιρό σε καιρό γυρίζετε με την βοήθεια ενός κουταλιού τα κεφτεδάκια σας. Ίσως χρειαστεί λίγο νεράκι (μπορεί και όχι) στο ενδιάμεσο του ψησίματος, αν δείτε ότι οι πατάτες "κρατάνε" ακόμη.  Κλείνετε τον φούρνο αφήνετε να σταθεί και μετά από 20 λεπτά είναι έτοιμο προς κατανάλωση.
Η μυρωδιά του νομίζω πως θα δικαιώσει την επιλογή σας, να το φτιάξετε.
Καλή απόλαυση.

1 ΚΙΛΟ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΚΙΜΑ 3 ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ 1 ΦΛΥΤΖΑΝΙ ΓΑΛΕΤΑ ΑΛΑΤΙ ΠΙΠΕΡΙ 2 ΣΚΕΛΙΔΕΣ ΣΚΟΡΔΟ ΡΙΓΑΝΗ  ΛΙΓΟ ΛΑΔΙ 2 ΝΤΟΜΑΤΕΣ 1 ΑΥΓΟ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΣΕ  ΕΝΑ ΜΠΟΛ ΚΑΙ ΤΑ ΠΛΑΘΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΛΙΩΣΕΙ ΤΟ ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΤΟ ΣΚΟΡΔΟ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΡΙΨΕΙ ΤΗ ΝΤΟΜΑΤΑ .

 ΣΕ ΕΝΑ ΤΑΨΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ .

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΑΝΑΚΙ 

ΕΝΑ ΣΑΚΟΥΛΑΚΙ ΦΡΕΣΚΟ ΣΠΑΝΑΚΙ 1 ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΠΕΛΤΕ 2 ΠΟΤΗΡΙΑ ΝΕΡΟ ΛΑΔΙ ΑΛΑΤΙ ΠΙΠΕΡΙ ΜΟΣΧΟΚΑΡΥΔΟ ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΣΚΟΡΔΟ 1 ΞΥΛΑΚΙ ΚΑΝΕΛΑ .

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 

ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ   ΛΙΓΟ ΛΑΔΙ ΜΙΣΟ ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΨΙΛΟΚ.ΚΑΙ 2 ΣΚΕΛΙΔΕΣ ΣΚΟΡΔΟ ΤΙΣ ΣΩΤΑΡΟΥΜΕ ΡΙΧΝΟΥΜΕ  1 ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΠΕΛΤΕ ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΡΙΧΝΟΥΜΕ 2 ΠΟΤΗΡΙΑ ΖΕΣΤΟ ΝΕΡΟ ΑΛΑΤΙ ΠΙΠΕΡΙ 1 ΞΥΛΑΚΙ ΚΑΝΕΛΑ ΛΙΓΟ ΜΟΣΧΟΚΑΡΥΔΟ ΤΡΙΜΜΕΝΟ ΤΟ ΣΠΑΝΑΚΙ ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΠΛΥΝΗ ΚΑΙ ΚΟΨΕΙ .

ΤΟ ΒΡΑΖΟΥΜΕ ΚΑΛΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΜΕ ΛΙΓΟ ΣΑΛΤΣΑ .

ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ ΚΑΙ 7 ΛΕΠΤΑ ΠΡΙΝ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΤΑ ΚΕΦΤΕΔΑΚΙΑ ΜΑΣ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΤΑΨΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΠΑΝΑΚΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ .

Κεφτέδες στο φούρνο με σάλτσα γιαουρτιου

 


Τα υλικα μας

  • 1/2 κιλό κιμά
  • ότι βάζετε στους κεφτέδες σας (σκορδάκι, μαϊντανό, ρίγανη, αλατοπίπερο, ψωμί μουσκεμένο ή γαλέτα κ.λ.π όχι όμως αυγό)
  • 1/2 κιλό κρεμμύδια
  • 1/2 κιλό γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 αυγά
  • βούτυρο ή λάδι
  • 2 κ.σ. ξύδι balsamiko λευκό
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  •  
  1. Ζυμώνετε τους κεφτέδες σας και τους αφήνετε στην άκρη.
  2. Κόβετε τα κρεμμύδια σε ροδέλες. Σε αντικολλητικό τηγάνι σοτάρετε τα κρεμμύδια σε 2-3 κουταλιές βούτυρο, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά και να γυαλίσουν.
  3. Σ’ ένα ταψάκι στρώνετε τα κρεμμύδια με το βούτυρο, αφού τα αλατοπιπερώσετε. Από πάνω τοποθετείτε τους κεφτέδες. Βάλτε και ελάχιστο βούτυρο πάνω από κάθε κεφτέ. Ανάμεσα ψιλοκόβετε και 1-2 σκελίδες σκόρδο. Ψήνετε ανάλογα με τον φούρνο σας.
  4. Ετοιμάζετε την σάλτσα γιαουρτιού. Χτυπάτε καλά τα αυγά. Τα ανακατεύετε με το γιαούρτι και το ξύδι και συνεχίζετε το ανακάτεμα να ενσωματωθούν καλά τα υλικά.
  5. Όταν ετοιμαστούν οι κεφτέδες τους περιχύνετε με την σάλτσα γιαουρτιού, πασπαλίζετε με πάπρικα και βάζετε το ταψί στον φούρνο, στους 180 βαθμούς για ένα τεταρτάκι περίπου, να πήξει η κρέμα.
  6. Το φαγητό τρώγεται ζεστό.

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

ΚΑΣΚΟΛ ΜΑΝΤΙΛΙ ΣΕ ΓΟΥΝΑΚΙ

ΓΙΛΕΚΑΚΙ ΜΕ ΚΡΟΣΙΑ
ΓΙΛΕΚΟ ΚΑΙ ΜΠΕΡΕΔΑΚΙ ΣΕΤΑΚΙ

ΕΣΑΡΠΑ