Αναγνώστες

Συνεργάτες

Τρίτη 19 Απριλίου 2011

ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΟ

Τσουρέκι με υπέροχο άρωμα από μαστίχα και μαχλέπι!
  • 100 γρ. βούτυρο γάλακτος -
  • 350 γρ. φρέσκο γάλα -
  • 180 γρ. ζάχαρη -
  • 8 γρ. μαχλέπι τριμμένο -
  • 8 γρ. μαστίχα τριμμένη -
  • 2 αυγά και έναν κρόκο -
  • 40 γρ. ξηρή μαγιά -
  • 750-760 γρ. σκληρό αλεύρι -
  • 2 κρόκους αυγού για το άλειμμα -
  • Αμύγδαλο φιλέ για γαρνίρισμα -
Ζεσταίνω σε κατσαρόλα, το βούτυρο, το γάλα, την ζάχαρη, το μαχλέπι και την μαστίχα.  Προσοχή!…Δεν θέλουμε να καεί, μόνον να ζεσταθεί.
Κατεβάζω από τη φωτιά και ρίχνω την μαγιά, τα αυγά και τον κρόκο (χτυπημένα).
Τέλος προσθέτω το αλεύρι και ζυμώνω πολύ καλά, για 25-30 λεπτά, μέχρι που η ζύμη να ξεκολλά από τα χέρια.
Μπορούμε να το κάνουμε και στο μίξερ με το εξάρτημα για το ζύμωμα.
Αν χρειάζεται συμπληρώνω λίγο αλεύρι.
Φτιάχνω δύο μπάλες (για δύο τσουρέκια) και τις χαράζω σταυρωτά.
Τις σκεπάζω και τις αφήνω σε ζεστό μέρος περίπου 2 ώρες να διπλασιαστούν
Ξαναζυμώνω μετά ελαφρά με τα χέρια και χωρίζω την κάθε μπάλα σε τρία ίσια μέρη.
Φτιάχνω μπαστούνια και με την βοήθεια αλευριού πλέκω 2 πλεξούδες.
Τοποθετώ σε λαμαρίνα φούρνου με λαδόκολλα και αφήνω πάλι σε ζεστό μέρος για άλλη μία ώρα να διπλασιαστούν σε όγκο.
Ανακατεύω τους κρόκους του αυγού με λίγο νερό και αλείφω την επιφάνεια με πινέλο προσεκτικά.
Πασπαλίζω με το φιλέ αμύγδαλο και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 175-180 βαθμούς για 35-40 λεπτά περίπου, μέχρι τα τσουρέκια μου να ροδίσουν και να ξεκολλάνε από την λαδόκολλα.
Από συνταγή του Στέλιου Παρλιάρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου