Αναγνώστες

Συνεργάτες

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Χριστουγεννιάτικο κοτόπουλο ρολό

0 Rating   Σχόλια 1
Μία ζουμερή αλλιώτικη γέμιση για ένα πεντανόστιμο γεμιστό ρολό. Εντυπωσιακό, εύκολο που σίγουρα θα γίνει ανάρπαστο!
Ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας ξεκοκαλίσει το κοτόπουλο για ρολό διατηρώντας ανέπαφη όσο γίνεται την πέτσα του. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τα συκωτάκια για 4΄-5΄. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το αφήνουμε να γίνει διάφανο για 3΄-4΄. Κόβουμε όλα τα αποξηραμένα φρούτα και τα κάστανα στη μέση και τα ρίχνουμε στο τηγάνι. Τα ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το κονιάκ και το ζωμό. Αλατοπιπερώνουμε τη γέμιση και την αφήνουμε να πιει όλα τα υγρά της. Όταν δεν θα έχει μείνει καθόλου υγρό στο τηγάνι, αφήνουμε λίγο τη γέμιση να κρυώσει. Τότε προσθέτουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε. Απλώνουμε το ξεκοκαλισμένο κοτόπουλο με την πέτσα να ακουμπάει στον πάγκο εργασίας. Το αλατοπιπερώνουμε. Με κουτάλι απλώνουμε τη γέμιση κατά μήκος του κοτόπουλου. Με προσοχή το τυλίγουμε σε ρολό  μαζεύοντας τις άκρες προς τα μέσα. Με σπάγκο δένουμε το ρολό κατά μήκος για να κρατηθεί μέσα η γέμιση και να έχει καλύτερο αποτέλεσμα η όψη μετά το ψήσιμο. Με ελάχιστο ελαιόλαδο αλείφουμε το ρολό απ’ έξω, γύρω γύρω. Το αλατοπιπερώνουμε εξωτερικά. Το βάζουμε σε ταψάκι και το ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 220οC για 15΄ και χαμηλώνουμε στους 180oC. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1 ώρα και 30΄. Το ρολό είναι ψημένο όταν τρυπώντας το στο κέντρο του (στο πιο παχύ σημείο), το υγρό που βγαίνει είναι διάφανο.

μερίδες 6
Χρόνος Προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 105 λεπτά

 Υλικά


  • περίπου 1.800 γραμμ. με 2 κιλά, ξεκοκαλισμένοκοτόπουλο
  • Για τη γέμιση αποξηραμένων φρούτων
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο ή βούτυρο
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 200 γραμμ. συκωτάκια κοτόπουλου ψιλοκομμένα
  • 6 βερίκοκα
  • 6 δαμάσκηνα
  • 10 βρασμένα κάστανα
  • 6 σύκα
  • 4 κ.σ. κονιάκ
  • 1 φλ. τσαγιού ζωμός κότας
  • 1 φλ. τσαγιούχοντροκομμένη καρυδόψιχα
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Χριστουγεννιάτικη κοτοσαλάτα

1 Rating   Σχόλια 12
Μία ιδιαίτερη και πεντανόστιμη σαλάτα, ντυμένη με γιορτινά χρώματα και γεύση εκπληκτική. Απλά, ετοιμάστε την και απολαύστε την!
Βράζουμε το κοτόπουλο με όλα τα λαχανικά σε νερό που να τα καλύπτει, μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο. Ξεκοκαλίζουμε το κοτόπουλο και το μαδάμε σε ίνες. Μουσκεύουμε το ψωμί στο ζωμό, να μαλακώσει, και το στραγγίζουμε. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το ψωμί, τα καρύδια, το σκόρδο, πάπρικα, καγέν, αλάτι. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μπολ και προσθέτουμε το κοτόπουλο, το καρότο, το σέλερι, το ζωμό, τη μαγιονέζα και τα ρόδια με το μαϊντανό. Ανακατεύουμε καλά.
Σερβίρουμε την κοτοσαλάτα σε πιατέλα γαρνιρισμένη με ρόδια και τραγανά τσιπς από αραβική πίτα

μερίδες 12
Χρόνος Μαγειρέματος 60 λεπτά

 Υλικά


  • Για το κοτόπουλο
  • 1 (1½ κιλό) κοτόπουλο βρασμένο
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 1 καρότο
  • 1 κλωνάρι σέλερι
  • 1 κλωνάρι πράσο
  • Για τη σαλάτα
  • 400 γραμμ. καρυδόψιχα αλεσμένη
  • 2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένο
  • 2 μεγάλα καρότα τριμμένα
  • 1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
  • 2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
  • 2 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κ.σ. πιπέρι καγέν (πολύ καυτερό)
  • 2 φλ. τσαγιού μαγιονέζα
  • 2 φλ. τσαγιού ζωμός από την κότα που βράσαμε
  • μαϊντανός ψιλοκομμένος (πουδραριστός)
  • 2 καθαρισμένα ρόδια
  • αλάτι
















Χριστουγεννιάτικη σαλάτα

Υλικά
  • παντζάρι ωμό τριμμένο
  • Κινέζικο λάχανο
  • διάφορα είδη μαρούλι
  • καρότο τριμμένο
  • σέλινο ψιλοκομμένο
  • κάστανα βρασμένα
  • σταφίδες
  • ρόδι
Για το dressing
  • γιαούρτι στραγγιστό
  • χυμός & ξύσμα λεμονιού
  • ελαιόλαδο
 


Συστατικά:
ολα τα εντόσθια της Γαλοπούλας
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
150 γραμ. Τοματοπολτός
1 / 2 κουταλακι του γλυκου γαρυφαλλο
1 / 2 κουταλακι του γλυκου κανέλα
100 γραμ. Κουκουνάρια, ψιλοκομμένα
10-15 βραστά κάστανα ξεφλουδισμένα
200 γραμ. χοντροτριμμένο τυρί παρμεζάνα
1 / 2 κιλό ρύζι
αλάτι & πιπέρι

Μέθοδος:

Καβουρδιζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε λίγο λάδι. Προσθέτουμε τα τεμαχισμένα εντόσθια και τα τηγανίζουμε για λίγα λεπτά μεχρι να παρουν γκριζο χρωμα . Αναμίξτε όλα τα υπόλοιπα συστατικά και ανακατεύετε καλά μέχρι να γινουν μειγμα. Γεμιστε τη γαλοπουλα με αυτό το μείγμα και κλειστε τα δύο άκρα της με κλωστη για να εμποδίσει την γέμιση να βγει εξω κατα το ψησιμο. Τυλίξτε τη γαλοπουλα σε αλουμινόχαρτο και βάλτε την στο φούρνο σε χαμηλη θερμοκρασια 170 βαθμουςμέχρι να ψηθη, το χρονικό διάστημα θα εξαρτηθεί από το βάρος της γαλοπούλας και με την γέμιση που εχει. Κανονικά σε χαμηλο φουρνο χρειάζονται 20 λεπτά ανά 1 / 2 κιλό συν 20 λεπτά επιπλέον (7-8 κιλα γαλοπουλα χρειαζεται περίπου 4,5 ωρες περίπου σε χαμηλο φουρνο 170 βαθμων). Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο την τελευταία μισή ώρα για να ξεροψηθη η πέτσα.

Μουσακάς απο την Αργυρω

Δεν υπάρχει ελληνικό σπίτι που να μην ψήνει μουσακά το καλοκαίρι, και δεν υπάρχει τουρίστας απ' όλο τον κόσμο που να μη γνωρίζει το φαγητό. Δοκιμάστε τη συνταγή μου με τις ψημένες μελιτζάνες. Πραγματική απόλαυση μέχρι την τελευταία μπουκιά!
Για τη σάλτσα κιμά: Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά απλώνοντάς τον, χωρίς ν’ ανακατεύουμε συνέχεια. Αφήνουμε να ψήνεται καλά από την κάθε πλευρά για να μην αφήνει υγρά με το συνεχές ανακάτεμα. Αφού περάσουν 7΄-8΄ προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο ολόκληρο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 5΄-6΄ επιπλέον. Τότε σβήνουμε με το κονιάκ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά: δάφνη, κανέλα, ζάχαρη, ντομάτες, αλατοπίπερο. Αφήνουμε την κανέλα ν’ αρωματίσει για 5΄ τη σάλτσα και την αφαιρούμε. Σιγοβράζουμε τον κιμά για περίπου 20΄-25΄, μέχρι να πιει όλα τα υγρά του. Στο μεταξύ πλένουμε, αφαιρούμε το κοτσάνι και κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες πάχους 1 εκ. Τις απλώνουμε σε λαμαρίνες, τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις αλατίζουμε. Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 10΄.
Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ: Σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα βάζοντας μέσα το ολόκληρο κρεμμύδι όπου έχουμε καρφώσει επάνω του τα 2 γαρίφαλα. Να μη βράσει, απλά να ζεσταθεί. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο να λιώσει και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με σύρμα, να ψηθεί ελαφρά, για 2΄-3΄. Λίγο λίγο, πάντα ανακατεύοντας με σύρμα, προσθέτουμε το γάλα (αφαιρούμε το κρεμμύδι με τα γαρίφαλα) στο ψημένο αλεύρι με το βούτυρο. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά: μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι (εκτός από τ’ αυγά). Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε κατά διαστήματα μέχρι να δέσει η κρέμα (πάντα σε μέτρια φωτιά), για 7΄-8΄ περίπου. Τότε, αφού δέσει, την αποσύρουμε από τη φωτιά. Ένα ένα ρίχνουμε τα αυγά ανακατεύοντάς τα με σύρμα με γρήγορες κινήσεις. Ρίχνουμε 2 κουτάλες από την μπεσαμέλ στη σάλτσα κιμά και ανακατεύουμε.
Στήσιμο: Λαδώνουμε 1 πυράντοχο σκεύος μακρόστενο ή ταψί μακρόστενο και το πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά. Στρώνουμε μέσα τις μισές μελιτζάνες και πασπαλίζουμε με το ½ τυρί. Απλώνουμε από πάνω τη μισή σάλτσα κιμά, στρώνουμε τις υπόλοιπες μελιτζάνες, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και περιχύνουμε με τον υπόλοιπο κιμά. Απλώνουμε την κρέμα στο μουσακά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις, στους 180°C, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 50΄, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια. Τον αφήνουμε να κρυώσει λίγο (για να κόβεται) και σερβίρουμε.

μερίδες 8
Χρόνος Προετοιμασίας 40 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 50 λεπτά

 Υλικά


  • 2 κιλά μελιτζάνες φλάσκες
  • 1 φλ. τσαγιού κεφαλοτύρι
  • 1/2 φλ. τσαγιού φρυγανιά
  • λίγο ελαιόλαδο
  • λίγο αλάτι
  • Για τη σάλτσα κιμά
  • 750 γραμμ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 800 γραμμ. ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1/3 φλ. τσαγιού κονιάκ
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για τη σάλτσα μπεσαμέλ
  • 150 γραμμ. βούτυρο
  • 150 γραμμ. αλεύρι
  • 1 1/2 λίτρο φρέσκο γάλα
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 2 γαρίφαλα
  • 1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
  • 2 αυγά
  • αλάτι
  • λευκό πιπέρι